Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Irtaimiston puhdistamisesta liikuu paljon erilaista tietoa. Moni on ottanut Rakasta irtaimistoa mukaansa ja ihmetellyt miksi oireet eivät lakkaa. Jälkiviisaana voi sanoa ettei ole homemuuttoa helpompaa, kaikki kaatopaikalle.

Toinen vaihtoehto epäselvissä tapauksissa on vuokrata tavaroille kontti, kunnes asiat selkiintyvät. Kun asiat on tutkittu ja asunto on todettu homeasunnoksi, tässä muutto-ohjeita.

LASI-,METALLI- JA KEITTIÖTARVIKKEET:

Nämä materiaalit ovat turvallisimmat, koska home ei niissä pysty kasvamaan. Uusimman tiedon mukaan se pystyisi kuitenkin kiinnittymään näiden pintaan. Käydään läpi karhunkielellä ja tiskiaineella uudessa asunnossa.

TEKSTIILIT:

Homeet ja muut ötökät kuolevat 80 asteessa pesukoneessa, ei tätä alemmassa! Ongelmana on se, että myös kuolleet itiöt aiheuttavat oireita. Jos tekstiilit ovat voimakkaasti kaasuuntuneet ei niitä saa puhtaaksi millään. Itse heitin KAIKKI tekstiilit pois. Tiedän tapauksia missä tekstiilit on pesty 3 kertaan 90 asteessa ja tuuletettu ulkona, mutta oireilu jatkuu.

TÄYSPUU HUONEKALUT:

Riippuen hajujen imeytymisasteesta... Voidaan hioa kauttaaltaan ja maalata uusi pintakerros. Jos huonekalu edelleen haisee puulle/vanhalle/aiheuttaa oireita, heitä se roskiin.

MUOVITUOTTEET:

Nykytiedon mukaan homeen myrkkykaasut rasvaliukoisina kertyvät ja tiivistyvät muoviin. Sieltä ne haihtuvat hyvin hitaasti. En osaa ottaa kantaa mitä näille pitäisi tehdä. Itse heitin kaikki roskiin.

MEIKIT, DÖDÖT, SHAMPOOT, KOVAT TAVARAT:

Pyyhitään / pestään tiskiaineella. Jos tavaroihin tarttunut hajua heitä roskiin.

TIETOKONE:

Yksi vaarallisimmasta homehuonekaluista. Syy on tietokoneen keskusyksikkö, jossa on tuuletin ja sähköinen lataus. Se imee kaikki myrkkypölyt sisäänsä erittäin tehokkaasti ja puhaltaa ne toista kautta ilman suodattimia suoraan ilmaan. Konetta voi yrittää pelastaa avaamalla sivulevy ja muut ruuvattavat paikat, imuroida vanhalla imurilla joka paikka millitarkasti, tuulettimet ym! Tai puhaltaa ulkona paineilmalla. Tai vaihtaa uuteen.

TELEVISIO:

Sama kuin yllä. Tv:tä voi yrittää pelastaa imuroimalla. Seuraa oireita.

PESUKONE:

Pesukoneen muovisisus on saattanut hajuuntua, jolloin se tarttuu puhtaaseen pyykkiin. Mielellään uusiksi.

PÖLYNIMURI:

Ehdottomasti roskiin! Imuri levittää itiöt uuteen kotiin. Uusimman tiedon mukaan ei kotia kannata imuroida ollenkaan. Imurointi nostaa aina pienhiukkaset ilmaan (vaikka olisi hepa), jolloin ne kulkeutuvat hengitysteihin lattiatasoa tehokkaammin. Pienet hiukkaset pysyvät ilmassa useita päiviä. Homeremontin jälkeen on vielä puolenvuoden päästä itiöpitoisuus koholla. Niin hitaasti ne laskeutuvat / eivät laskeudu ollenkaan. Siivous tulee suorittaa nihkeällä lattialuutulla, rauhallisesti edeten, turhia pyörteitä välttäen. Lopuksi asunnon tuuletus, kaikki ikkunat auki läpivedolla ilmanvaihto.

LEMMIKIT:

Koiran turkin ajelu hoidon helpottamiseksi. Pesu runsaalla pesuaineella useaan kertaan peräkkäisinä päivinä uudessa asunnossa. Pesuaineena normaali koirashampoo, apteekista Nizoral ja Betadinella voi valella tassuja jos niissä esim. kynsisientä. Siinä jollekin Bisnesvinkki. Lemmikin homepesut ;0))

Kissan turkkia ei saa ajella. Se pestään kuten koira yllä.

Jyrsijät ym. Ei pestä. Häkin sisustan tuotteet pesät, heinät ym. uusitaan.

Lemmikkien myyntiä tulee harkita, jos oireet pahoja. Seuraa tilannetta uudessa asunnossa muutaman kuukauden ajan. Yleensä lemmikitkin ovat uhreja tässä tilanteessa, kärsien ensimmäisenä terveysongelmista.

MDF-HUONEKALUT TAI VASTAAVAT:

Kaatopaikalle, niitä ei voi hio tai puhdistaa muullakaan keinoin. Lisäksi mitä jalostetumpi materiaali, sitä vaarallisempaa kaasua home tuottaa.

SÄNKY JA SOHVA:

Roskiin ilman neuvottelua!! Nämä tuotteet sisältävät usein vaahtomuovia, joka kerää kaasut itseensä. Sängyssä nukutaan 8-10h yössä ja sohvalla loikoillaan loppu vapaa-aika. Näitä tuotteita ei saa puhdistettua ja oireilut jatkuvat varmasti jos et näistä luovu, silloin on muistakin tavaroista luopuminen ollut turhaa!!

PATJA,PEITTO,TYYNY,LAKANA JA PUSSILAKANA:

Sama kuin yllä, roskiin ilman neuvotteluja!! Nämä ovat muutenkin sellaisia tuotteita jotka pitäisi jokatapauksessa uusia 3-5 vuoden välein. Mikään ei ole ikuista, ainakaan jos haluat nukkua hygieenisesti.

RAKKAAT MUISTOESINEET JA MUU KORVAAMATON TAVARA:

Varastoon tai kellariin, ei asuintiloihin kuitenkaan. Sitten voi vaan odotella tieteen kehitystä, josko ne joskus saisi puhtaaksi.

PAPERIT:

Tärkeät paperit muutamaan muovipussiin / jätesäkkiin. Pussit varastoon. Jos ei ole varastoa niin parvekkeelle. Tai yhteen huoneeseen missä ovi kiinni.

Paperia on mahdotonta puhdistaa ja tekstiilien kanssa pahiten oireita aiheuttava.

MATOT:

Roskiin. Matot ovat valtavia homeenkasvatus alustoja. Hometestin tuloksetkin ovat korkeampia matollisissa huoneissa. Uuteen asuntoon ei mattoja kannata hankkia ollenkaan, ehkä kynnysmattoa lukuunottamatta.

HUONEKASVIT:

Valitettavasti roskiin!! Multa on niin täynnä itiöitä, ettet halua edes tietää. Mullassa on jatkuva koskeus ja ravinteita, missä on homeen hyvä lymytä ja odottaa suotuisia aikoja.

YLIPÄÄTÄÄN veisin kaikki vanhasta asunnosta tuomani tavarat yhteen, esim. olohuoneeseen josta saa oven kiinni ja ikkunan auki. Missään nimessä niitä ei saa tuoda makuuhuoneeseen missä nukutaan! Näin koko asunto ei saastu.

JAUHOT, MAUSTEET YM.

Roskiin, lasipulloissa olevia voisi yrittää säilyttää.

Pakollinen 0STOSLISTA

PATJA, PEITTO JA TYYNY ! (Jos rahaa sänky)

PUSSILAKANA, LAKANA JA TYYNYLIINA !!!!!

(ei mustia! Mahdollisimman vaaleita ja vähän väriaineita käytetyt, puuvilla itsessäänhän on valkoista)

KEITTIÖN PÖYTÄ

LATTIALUUTUT

UUSIA VAATTEITA (ainakin 1 vaatekerta?)

RUOKAA JÄÄKAAPPIIN

Tarvittaessa:

KÄNNYKKÄ JA LATURI

PESUKONE, TELEVISIO, TIETOKONE KESKUSYKSIKÖINEEN

                                 

MUUTA

Hiusten pesu Nizoral. (Itse leikkasin 60cm pitkät hiukseni lyhyeksi, kun iljetti kantaa sellaista "hometukkaa" mukana. Mitään hiuksissa ei todettu, mutta minä tein tämänlaisen ratkaisun.) En ole katunut.

Maitohappobakteereja apteekista, aloitetaan muistaakseni antibioottikuurin päätteeksi!

KIRPPUTORIT:

On hieman kyseenalaista myydä hometavaroita kirppiksillä. Toisaalta olen kuullut että köyhät sieltä haluavat kuitenkin ostaa. Kun tietää että joka toinen koti on homeessa, tietää myös missä kirppistavara on... Itse tuupertuisin jo eteisessä, joten sinne ei minulla ole asiaa ;0))

EKOTORIT:

Sieltä voi tilata pitkäaikaistyöttömät noutamaan homehtuneet sohvasi, siellä niihin laitetaan sitten kova hintalappu...

©2019 homeasunto - suntuubi.com