Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Acremonium

Acremonium voi olla allergisoiva, on toksiinin tuottaja (toksiini nimeltään ergovaliini)

 


 

Alternaria

Alternaria on Suomea lämpimämmissä maissa yleinen, kasvien pinnalla kasvava ulkohome. USAssa Alternaria alternataa pidetään tärkeimpänä astmaa aiheuttavana homeena. Alternariaa on todettu rakenteissa kosteusvaurion yhteydessä sekä Suomessa että muissa maissa. Alternarian toteaminen sisätiloissa korreiloi oireisen astman esiintymisen kanssa (Salo ym. 2006, J Allergy Clin Immunol 118:892-898). USAssa Alternariaa on todettu 57 %:ssa pölynäytteistä.

 


 

Arthrinium

Toksiinin tuottaja, toksiini 3-nitropropionihappo, neurotoksinen

 

 


 

Aspergillus

Aspergillus-lajeja on useita kymmeniä. Tärkeimmät ovat Aspergillus fumigatus, A. versicolor, A. flavus, A. niger, A. parasiticus.

Aspergilluslajit ovat allergisoivia. Eräät niistä, tavallisimmin Aspergillus fumigatus voivat alkaa kasvaa elimistön pinnoilla ja kudoksissa, kuten poskionteloissa tai keuhkoputkissa. Tämä on onneksi harvinaista terveillä henkilöillä. Sieni-infektion riskiä lisäävät eräät immuunipuolustukseen vaikuttavat sairaudet ja niiden lääkehoito (leukemia, syöpä, diabetes, reumasairaudet).

Aspergillus-lajit ovat usein myös toksiinin tuottajia. Aspergillus flavus tuottaa aflatoksiinia, samoin Aspergillus parasiticus. Aspergillus fumigatus tuottaa mm. fumigatoksiinia, fimigilliinia ja gliotoksiinia. Aspergillus versicolor tuottaa sterigmatokystiiniä, versicoloriinia, aspercoloriinia, averifiinia ja syklopiazonihappoa. Aspergillus ochraceus tuottaa okratoksiinia. Sterigmatocystiini on todennäköisesti syöpää aiheuttava. Aflatoksiini on immunosuppressiivinen ja syöpävaarallinen.

 


 

Chaetomium

Hyvin märässä viihtyvä sekundaari ja tertiaarivaiheen kosteusvauriomikrobi, kuuluu ns. indikaattorimikrobeihin. Voi allergisoida. Yleisemmin haittavaikutukset välittyvät toksisen vaikutuksen kautta. Tuottaa ainakin chaetoglobosiini-nimistä toksiinia. Suomessa Chaetomiumia on löydetty monista kohteista, joissa on ollut tavallista enemmän autoimmuunisairauksia, kuten nivelreumaa.

 

 


 

Cladosporium

Cladosporium on yleisin ulkohome Suomessa. Se voi alkaa kasvaa kosteusvaurioituneissa rakenteissa ja esiintyä myös sisätiloissa. Cladosporium on allergisoiva.

 


 

Fusarium

Märässä viihtyvä, maatalousympäristössä heinässä, oljessa ja viljassa kasvava home. Voi allergisoida, usein toksiineja tuottava. Toksiineja ainakin zearalenoni, joka on syöpää aiheuttava, fumonisiini (syöpävaarallinen, aiheuttaa mm. ruokatorven syöpää), trikotekeenit, T-2 toksiini ja DAS. Fusariumin toksiinit ovat hormonaalisesti aktiivisia, estrogeenin kaltaisesti vaikuttavia (vuotohäiriöt). Fusariumin toksiinit vaurioittavat myös hermokudosta

Fusarium on allergisoiva ja aiheuttaa ns. neilikanpoimijan astman, ts. kasvihuonetyössä esiintyvän ammattiastman.

Fusarium on Stachybotryksen ohella ainoa mikrobi, jolla vaurioituneiden rakenteiden purkutyössä Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee asbestipurkutekniikan käyttöä työntekijöiden ja ympäristön suojelemiseksi ja irtaimiston mikrobikontaminaation estämiseksi.

Tiibetissä ja Kiinassa Fusariumilla saastunut vilja on yhdistetty tietyillä alueilla endeemisesti esiintyvään nivelsairauteen (Kashin-Beck disease). Hometoksiinien lisäksi sairauden syntyy vaikuttaa todennäköisesti myös seleenin ja eräiden vitamiinien puute ja aliravitsemus.

 


 

Penicillium

Penicillium on yleisin sisätiloissa todettava home. Sitä todetaan pieninä pitoisuuksina lähes kaikissa rakennuksissa (80 %:ssa pölynäytteistä ja 47 %:ssa ilmanäytteistä). Kosteusvaurion yhteydessä se voi alkaa kasvaa rakenteissa ja tuolloin se voi myös aiheuttaa merkittäviä terveyshaittoja. Penicilliumia pidetään ensilinjan homeena eli tuoreeseen kosteusvaurioon viittaavana mikrobina, joka hajottaa pienimolekyylisiä hiilihydraateja ja tärkkelystä. Penicillium-lajeja tunnetaan yli 500 ja niitä on vaikea tunnistaa ja erottaa toisistaan. Penicillium on allergisoiva ja sillä on myös toksiineja (myrkyllisiä aineita) tuottavia kantoja. Penicilliumin tuottamia toksiineja tunnetaan ainakin 15 eri molekyyliä, esim. citreoviridiini, citriniini (P. citrinin, munuaisvaurioita), mykofenolihappo, gliotoksiini, penisilliinihappo, patuliini (P. expansum), rubratoksiini (P.rubrum, maksatoksinen). sekalonihappo D (P. oxalicum, sikiövaurioita), spinulosiini (P. spinulosum), viomelleini, xanthomegniini.

 


 

Phoma

Nopeasti kasvava home. USA:ssa kasvanut 10 %:ssa otetuissa pölynäytteissä, Suomessa lienee yleisempi. Harvoin allergisoiva. Ei tiettävästi toksinen.


 


 

Stachybotrys

Märässä viihtyvä tertiaarivaiheen kosteusvaurioindikaattori, jonka itiö on suurikokoinen ja usein liman peittämä. Siksi Stachybotryksen itiöitä äärimmäisen harvoin todetaan ilmanäytteissä. Hidaskasvuinen ja jää runsaassa kasvustossa maljalla helposti muiden alle ja jää siksi toteamatta. Selluloosaa hajottava ja kasvaa mielellään tapetin tai kipsilevyn kartongin takapinnalla. Voi myös allergisoida mutta terveyshaitat välittyvät yleensä toksiinivaikutuksen kautta. Tuottaa ainakin seuraavia toksiineja: satratoksiini H, roridiini E, sporidesmiini G, trikoverriini, verrukaroli. Stachybotryksen toksiinit haittaavat solunjakautumista, estävät proteiinisynteesiä ja vaikuttavat veren hyytymistä estävästi.

USA:ssa ja ulkomailla, esim. Belgiassa liitetty pikkulasten verenvuotokeuhkokuumeeseen, jossa on korkea kuolleisuus. Tällaisia tapauksia ei ole tiedossa Suomesta tai muista pohjoismaista.

Lähde: homejaterveys.net

__________________________________________________________________

Stachybotrys-altistuksen aiheuttamia oireita:

 • voimakas väsymys, uupumus
 • krooninen väsymysoireyhtymä
 • pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli
 • nenäverenvuodot, ienverenvuoto, veriyskä
 • gynekologiset vuodot ja vuotohäiriöt
 • päänsärky, yleinen sairauden tunne
 • ihon punoitus, ärsytys, ihottuma
 • neurologiset oireet, muistihäiriöt, keskittymiskyvyn puute, aloitekyvyttömyys
 • kurkkukipu, nuha, yskä, kipu rintakehällä
 • lihasja nivelkivut
 • pneumonia, vastasyntyneillä hemorhaginen pneumoniitti

Kuumeilua ja nivelkipuja ei esiinny kohteissa, joissa haittana on vain puutteellinen ilmanvaihto ja korkea hiilidioksidipitoisuus.

___________________________________________________________________

Lähde sisäilmayhdistys

©2019 homeasunto - suntuubi.com