Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

                               HARMAAKAIHI:

Harmaakaihilla tarkoitetaan iän mukana tulevaa mykiön samentumista. Mykiöllä on silmässä näkemisen kannalta keskeinen tehtävä, joten ei liene epäselvää, että mykiön sameneminen vaikuttaa näkökykyä huonontavasti. Kaihi on nykyisin leikkauksella helposti hoidettavissa.
Oireet antavat vihjeen taudin olemassaolosta. Silmän tutkimisen yhteydessä voidaan havaita kaihin aiheuttamia samentumia mykiössä. Näön testauksessa todetaan näöntarkkuuden alenema.

Kaihilla on taipumus hiljalleen edetä ja huonontaa näöntarkkuutta. Mikäli kaihi pääsee riittävän pahaksi ja sitä ei leikata, silmä on käytännöllisesti katsoen sokea.

Kaihileikkaus palauttaa näöntarkkuuden, jos silmänpohjassa ei ole vikaa. Nykyään kaihia ei ole tarpeen kypsytellä kuten ennen oli tapana. Hoitotakuun myötä julkisten sairaaloiden kaihileikkauskriteereitä on jouduttu kiristämään resurssipulan takia, minkä takia potilas pääsee nykyisin aiempaan myöhemmin julkisen sairaalan leikkausjonoon. Halutessaan potilas voi hakeutua yksityissektorille leikkaukseen, jossa pääsee leikkaukseen aikaisemmassa vaiheessa ja jonottamatta.

Kaihileikkauksessa saastunut, samentunut silmän mykiö korvataan keinotekoisella.

                             VIHERKAIHI, Glaukooma eli silmänpainetauti

Oireet:

  • Silmänpaine
  • Silmien vetisyys
  • Valonarkuus
  • Luomikouristukset
  • Päänsärky

Monet glaukoomapotilaat sairastuvat myös Alzheimerin tautiin. Yhdysvaltalaisessa PNAS-lehdessä on julkaistu tutkimus, jonka mukaan Alzheimerin taudin ja glaukooman eli silmänpainetaudin syyt voivat olla osin yhteisiä.

Tällöin sama homelajike aiheuttaisi ainakin nämä 2 tautia. Lajikkeesta ei ole tietoa.

Lisäksi glaukoomaa esiintyy enemmän diabetesta, migreeniä, kohonnutta verenpainetta, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja dyslipidemia sairastavilla, kuin verrokeilla.

Glaukooma eli silmänpainetauti on toiseksi yleisin näkövammaisuuden aiheuttaja sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Glaukoomaa sairastavia potilaita on Suomessa noin 80 000 ja vuosittain todetaan 2 500 uutta tapausta.

©2019 homeasunto - suntuubi.com