Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Rihmasienten eli dermatofyyttien aiheuttamaa ihon tulehdusta kutsutaan silsaksi. Rihmasienet elävät ihmisen ihon sarveisaineessa iholla, hiuksissa, karvoissa ja kynsissä. Silsataudit kuuluvat sieni-infektioihin ja ovat hyvin yleinen tautiryhmä. Kaikki ihmiset altistuvat silsasienille, mutta vain osa saa tartunnan ja sairastuu näkyvästi. (n. 10% väestöstä)

JALKASIENI

Olen ihmetellyt naisia, jotka kävelevät hienoissa avokkaissa kesällä ja heidän jalkasieni on levinnyt jo sentin kantapään yli. He varmasti kuvittelevat, että se on vaan ikään liittyvää valkoista jalkapohjien kovettumaa, sitä se ei kuitenkaan ole.

Jalkasilsan tyypillisimmät aiheuttajat ovat Trichophyton- tai Epidermophyton- sienisukujen lajit ja näistä tarkemmin vielä Trichophyton rubrum tai Trichophyton mentagrophytes.Taudin aktiivisessa vaiheessa, usein infektion alussa mukana on myös bakteeri-infektio, joka pahentaa tulehdusta.

Jalkasieni tarttuu erityisen helposti julkisissa tiloissa, joissa kävellään paljain jaloin. Tällaisia paikkoja ovat mm. uimahallien pesutilat,

Jalkasilsa esiintyy yleisimmin pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan varvasvälissä. Tavallisimmat oireet ovat voimakas kutina, ihon punoitus, ihorikko tai yleisemmin iho on haljennut varvasvälissä ja iho on ns. vereslihalla. Myös rakkulat ovat mahdollisia taudin alkuvaiheessa.

Alussa jalkasilsa voi olla oireeton, mutta vähitellen varvasvälit alkavat kutista ja alueella voi tuntua kipua. Infektio voi levitä muihin varvasväleihin tai läheiselle iholle. Sieni-infektio voi aiheuttaa varpaiden päälle hilseilevän ihottuman, jalkapohjan iholla sieni aiheuttaa kroonista hilseilyä ja joskus punoitusta ja / tai rakkulointia ihottuman reuna-alueilla.

Jalkaterän sieni-infektioihin voi liittyä erityisesti sormien sivuilla tai kämmenissä sijaitsevat pienet rakkulat, ns. mykidit. Sekä varvasvälin että jalkaterän sieni-infektiota voi vielä vaikeuttaa lisäksi bakteeri-infektio, jolloin kyseessä oleva alue turpoaa, vetistää, punoittaa, hilseilee ja sitä peittää kellervä karsta.

Tavanomainen varvasvälisilsa hoidetaan ensisijaisesti ulkoisesti, emulsiovoiteilla, puutereilla ja / tai liuoksilla. Terbinafiini on yleisimmin käytetty lääkeaine, sen teho perustuu sen silsasieniä tuhoavaan vaikutukseen. Sitä käytetään emulsiovoiteena, joka levitetään ohueksi kerrokseksi infektioalueen päälle ja se tehoaa lähes kaikkiin silsamuotoihin. Ellei ulkoinen paikallishoito ole riittävä jalkasilsan hoitoon, lisätään lääkitykseen sisäinen lääkitys, jonka kesto vaihtelee yleensä 2-4 viikkoon. Mikäli tauti on levinnyt kynteen, tablettihoito on pidempi, kuudesta viikosta kolmeen kuukauteen. Jos ihottuma-alueella on voimakas tulehdusreaktio, voidaan hoitoon alkuvaiheessa käyttää voidetta, joka sisältää sienilääkkeen lisäksi kortikosteroidia.

KYNSISIENI:

Kynsisieni on tavallisimmin varpaankynsissä. Usein se on yhdessä tai korkeintaan muutamassa kynnessä, tyypillisimmillään isovarpaassa. Tavallisimmin kynsisilsa alkaa kynnen kärki- tai sivuosien juostemaisista, kellertävistä värimuutoksista. Täältä kynsisilsa etenee kohti kynnen keskustaa ja tyveä.

Kynsien sieni-infektioita aiheuttavat dermatofyytit eli silsasienet, joita ovat Trichophyton-, Microsporum- ja Epidermophyton-sukujen lajit. Joskus infektion voivat aiheuttaa homeet tai hiivat, mutta yli 90 prosenttia kynsien infektioista on dermatofyyteistä aiheutuvia.

Kynsisieni on vaikea hoitaa. Varpaan kynsi kasvaa vuoden, jolloin uusi terve kynsi tulee pikkuhiljaa tilalle.

NIVUSSIENI

Rihmasienen aiheuttama ihottuma, on melko tavallinen tauti nivustaipeissa ja pakaravaossa miehillä, harvoin naisilla, ei juuri koskaan lapsilla. Nivussilsapotilailla on tavallisesti sieni-infektio myös jaloissa, useimmiten varvasväleissä.

Nivustaipeen silsa alkaa tavallisesti toispuolisena mutta leviää viikkojen kuluessa myös toiselle puolelle, usein myös pakaravakoon. Ihottuma on tarkkarajainen, ja sen reuna on usein vähän koholla infektion aktiivisuuden merkkinä. Siinä voi olla sisäkkäisiä renkaita ja sienen aiheuttamia karvatuppitulehduksia. Nivussilsa kutiaa kohtalaisesti.

Nivustaipeen silsa parantuu lähes aina 1–2 viikon pituisella terbinafiinivoidehoidolla tai 3–4 viikon mittaisella klotrimatsoli-, ketokonatsoli-, ekonatsoli-, mikonatsoli- tai tiokonatsolivoidehoidolla. Samaan aikaan on hoidettava jalkasilsa samalla voiteella. Kortisonivoidehoito ei paranna, mutta se voi muuttaa silsan ulkonäköä niin, että sitä on vaikea tunnistaa.Joskus tarvitaan sisäinen sienilääkekuuri, joka valmisteesta riippuen kestää 2–4 viikkoa.

Kuva: http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk00187

__________________________________________________________________

SILSASIENEEN KOSKETUKSISSA OLLEET VAATTEET PITÄÄ PESTÄ 80 ASTEESSA / VAIHTAA UUSIIN. NÄITÄ OVAT mm. SUKAT, ALUSVAATTEET JA KENGÄT

Asuuko sinussa Hiiva Candida?

 http://www.youtube.com/watch?v=ZdiMGDtoEWg&feature=related

©2019 homeasunto - suntuubi.com